Inhoudsopgave
Je kent arganolie waarschijnlijk vooral als olie voor je huid, haar en nagels. Het is een hele rijke olie met veel goede stoffen zoals vitamine E, antioxidanten en essentiële vetzuren. Hierdoor worden je huid en haar goed beschermd en herstelt het waar nodig is. Daarnaast voedt het ook je huid en haar enorm.
Arganolie is dus een fantastisch product voor je lichaam, maar je kunt het ook gebruiken tijdens het koken! Sterker nog: veel van onze klanten kopen deze olie voor in de keuken.
Het is daarbij niet de bedoeling dat je dezelfde arganolie die je altijd voor je huid of haar gebruikt, ook gebruikt om in te bakken. Hoe het wel precies werkt, lees je in dit artikel.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze arganolie nieuwsbrief met tips, artikelen en kortingsacties. We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een kortingscode van 15%!
Het verschil tussen gewone arganolie en arganolie om te eten
Je hebt twee verschillende soorten arganolie: cosmetische arganolie die je kunt gebruiken voor je huid, haar en nagels en culinaire arganolie om mee te koken. Deze twee soorten kun je makkelijk uit elkaar houden. Vaak staat op de fles of de arganolie bedoeld is om mee te koken.
Als je dus op de verpakking niks ziet staan over dat de arganolie eetbaar is, kun je deze beter niet gebruiken om in te koken. Wanneer de arganolie wel geschikt is om te gebruiken tijdens het koken staat er vaak culinaire arganolie of iets dergelijks op het flesje.
Het verschil tussen culinaire en cosmetische arganolie
De reden dat niet alle arganolie geschikt is om op te eten zit hem in het productieproces van de olie. De twee soorten olie worden namelijk op een andere manier gemaakt. Bij de culinaire arganolie worden de noten van de vrucht geroosterd voordat de olie eruit wordt geperst. Dit zorgt voor een heerlijk nootachtig smaak. Maar tegelijkertijd verdwijnen daarmee wel een aantal gezonde voedingsstoffen.
De cosmetische arganolie wordt niet eerst geroosterd. De olie wordt direct uit de noten geperst. Ze noemen dit ook wel ‘koud persen’. Door dit koude persen blijven alle voedingsstoffen bewaard. Daarom heeft dit product ook zo’n krachtige uitwerking op je lichaam!
Voordelen arganolie gebruiken tijdens het koken
Naast dat arganolie heel erg lekker is om toe te voegen aan je maaltijd, is het ook nog eens heel gezond. Zo zorgt het ervoor dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten omdat het cholesterol verlagend werkt. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je hart, werkt het ontstekingsremmend en verbetert het je bloedsomloop waardoor je slagaders minder snel verkalkt raken.
Door regelmatig arganolie in te nemen kunnen cellen zich beter revitaliseren en krijgt je immuunsysteem een boost. Daardoor word je minder snel ziek. Arganolie is dus niet alleen goed voor de buitenkant van je lichaam, maar ook voor de binnenkant!
Eetbare arganolie is voor iedereen
Daarnaast is arganolie om te eten voor zo’n beetje iedereen geschikt. Dat komt omdat het een 100% natuurlijk en biologisch product is. Het is ongeraffineerd en veganistisch. Het is als vegetariër of veganist zijnde júíst extra goed om af en toe arganolie te eten. Dat komt omdat er meer dan het dubbele aan omega vetzuren in zit dan bijvoorbeeld in olijfolie.
Wel komt het af en toe voor dat iemand een allergie heeft voor arganolie. Vooral wanneer je last hebt van een notenallergie is het verstandig om eerst voorzichtig te kijken of je ook allergisch bent voor arganolie. Dit hangt natuurlijk wel van de ernst van je notenallergie af. Test dit uit door in het begin slechts kleine porties te gebruiken. Merk je daar niets van? Dan kun je dit stukje bij beetje opbouwen.
Zo kun je eetbare arganolie gebruiken tijdens het koken
Het is niet de bedoeling dat je arganolie gebruikt zoals olijfolie. Je kunt er namelijk niet echt in bakken. Je moet het meer vergelijken met sesamolie en dus vooral gebruiken voor de smaak. Deze Marokkaanse olie smaakt vooral heel lekker bij salades, pasta, vers fruit of gerechten met rijst. Je kunt hem dan gebruiken als dressing.
Wanneer de olie heel warm wordt, ongeveer boven de zestig graden, gaan de goede voedingsstoffen en de smaak verloren. Dat is natuurlijk zonde van alle voordelen van deze olie. Van zichzelf heeft arganolie een hele lekkere nootachtige smaak van sesam en vers brood. Een hele lekkere en gezonde dressing dus!
Gebruik deze kortingscode: eetbaar10
Wil je onze arganolie gaan gebruiken? We got your back! Met de kortingscode eetbaar10 koop je onze producten met 10% korting.
Voer deze code in tijdens het afrekenen zodat je laagdrempelig kennis kan maken met deze krachtige olie. We beloven dat je daarna nooit meer iets anders wilt! 😉
Eetbare arganolie bij verschillende gerechten
Arganolie kan bij veel verschillende gerechten gebruikt worden. In Marokko, waar arganolie natuurlijk vandaan komt, wordt het traditioneel gebruikt in Amlou. Dit is een Marokkaanse dip die gemaakt is van honing, amandelen en dus ook arganolie. Verder kun je het ook gebruiken bij ijs of crème brûlée.
Ook bij arganolie geldt, net als bij vele andere voedingsstoffen, dat je er niet te veel van moet gebruiken. Zo nu en dan een beetje is prima, maar geniet met mate van dit product. Een olie is natuurlijk rijk aan vetten, waardoor een goede dosering belangrijk is. Eén of twee eetlepels per maaltijd is meer dan voldoende om heerlijk te kunnen genieten.