5 arganolie recepten: heerlijke gerechten om thuis te maken

Arganolie is misschien goed voor je huid en haar, maar het is ook nog eens een fantastische olie voor in de keuken! Je kunt deze olie niet gebruiken tijdens het bakken en braden, maar er zijn genoeg andere manieren waarop je jouw gerechten nog lekkerder kan maken met arganolie.

Het is namelijk een echte smaakmaker die eigenlijk niet zou mogen ontbreken in jouw keuken. Hieronder lees je waarom arganolie zo goed voor je is én delen we vijf recepten zodat je lekker kunt experimenteren in de keuken. Veel kookplezier alvast!

Culinaire arganolie voor heerlijke recepten

Arganolie voor in de keuken wordt ook wel culinaire arganolie genoemd. De meeste mensen kennen arganolie alleen maar als product voor je lichaam, maar hij is ook gewoon geschikt voor consumptie. Je kunt het gewoon kopen in de winkel zoals je ook een flesje olijfolie koopt.

Culinaire arganolie wordt geroosterd

Culinaire arganolie heeft een nootachtige smaak. Dit komt omdat de pitten geroosterd worden voordat de olie eruit wordt geperst. Bij cosmetische arganolie roosteren ze de pitten niet, omdat tijdens het roosteren een aantal voedingsstoffen verloren gaan. Je kan cosmetische arganolie dus niet zomaar over je gerechten heen sprenkelen. Daarvoor moet je echt culinaire arganolie hebben.

Arganolie recepten zijn lekker en gezond

Recepten met arganolie zijn niet alleen erg lekker maar ook nog eens heel gezond. Het helpt bijvoorbeeld om het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor je minder kans loopt op hart- en vaatziektes. Daarnaast werkt deze Marokkaanse olie ontstekingsremmend, versterkt het je natuurlijke afweermechanisme en stimuleert het de doorbloeding in je lichaam. Verder helpt het om verkalking in de slagaders te voorkomen en om cellen te revitaliseren. Tot slot helpt arganolie ook nog eens om diabetes te voorkomen. Genoeg redenen dus om arganolie wat vaker te gebruiken in de keuken!

Zoals we al zeiden: arganolie wordt niet gebruikt om mee te bakken. Dat komt doordat het zijn goede stoffen verliest wanneer de olie warmer wordt dan zestig graden. Het wordt daarom vooral gebruikt als dressing of als finishing touch bij gerechten. Heb je bijvoorbeeld een lekker gerecht met rijst, pasta of vis? Dan kun je als topping een beetje van de olie over het gerecht heen gieten voor een heerlijke smaak.

5 heerlijke arganolie recepten

Goed, laten we eens naar de recepten kijken. Hieronder delen we vijf heerlijke arganolie recepten die je eenvoudig zelf kan maken.

Recept 1: Amlou

  • 200 gram amandelen;
  • 6 eetlepels honing;
  • 180 ml arganolie;
  • een mespunt zout.

Het recept waar arganolie waarschijnlijk het vaakste bij wordt gebruikt is Amlou. Dit is een traditionele Marokkaanse dip die vrij gemakkelijk te maken is. Als eerste moet je de amandelen roosteren. Zodra ze afgekoeld zijn kun je ze fijnmalen. Doe dit in een foodprocessor of in een blender, zodat je beetje bij beetje arganolie kan toevoegen. Hierdoor krijg je een mooie pasta. Tot slot voeg je de honing en het zout toe. Amlou is heerlijk om met een stukje brood in te dippen.

Recept 2: Tomaat-citroensalade

  • 500 gram kleine tomaten;
  • 2 takjes koriander, fijngeknipt;
  • 1 theelepel citroensap;
  • 1 theelepel venkelpoeder;
  • 4 eetlepels arganolie.

Snij een kruisje in het schil van de tomaat en leg ze ongeveer een minuut in kokend water. Vervolgens kun je heel gemakkelijk de tomaat ontvellen. Maak een dressing van de arganolie, citroensap, het venkelpoeder en voeg ook wat peper en zout toe. Schenk deze dressing dan over de tomaten en verdeel de verse koriander eroverheen. Dit is een heerlijk frisse salade op een warme zomeravond.

Recept 3: Chocolade notenspread

  • 50 gram amandelen;
  • 50 gram pure chocolade;
  • 1 eetlepel arganolie.

Wie houdt er nou niet van een superlekkere chocolade spread? Deze is lekker en ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken! Rooster eerst de amandelen en maal ze vervolgens fijn. Zet een pannetje met water op het vuur en verwarm hierboven in een andere kom de chocolade au bain-marie. Je kunt dit eventueel ook in de magnetron doen. Vervolgens meng je de chocolade met de amandelen. Voeg beetje bij beetje de arganolie toe totdat je een mooie saus krijgt. Dit is heerlijk over cake, fruit of ijs.

Recept 4: Salsa

  • 60 ml arganolie;
  • 100 gram hazelnoten;
  • 100 gram amandelen;
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn;
  • 2 handjes munt, fijngesneden;
  • 2 takjes dragon, fijngesneden.

Rooster de hazelnoten en de amandelen kort in een droge koekenpan. Zodra ze zijn afgekoeld kun je ze vermalen in een keukenmachine of een blender tot ze het formaat van grote broodkruimels hebben. Meng vervolgens de noten met de rest van de ingrediënten en je hebt een salsa die heerlijk smaakt bij gerechten met bijvoorbeeld vis of kip.

Recept 5: Caprese salade

  • 2 tomaten;
  • 2 bolletjes mozzarella;
  • 3 ansjovisjes in olie;
  • 1 eetlepel arganolie.

Een caprese salade, maar dan net even iets anders. Snijd de tomaten en de mozzarella in plakjes en leg deze om en om op een bord. Vervolgens leg je de ansjovissen er bovenop. Tot slot sprenkel je de olie over de salade heen als finishing touch. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe en smullen maar!

Gebruik deze kortingscode: recept10

Wil je onze arganolie gaan gebruiken? We got your back! Met de kortingscode recept10 koop je onze producten met 10% korting.

Voer deze code in tijdens het afrekenen zodat je laagdrempelig kennis kan maken met deze krachtige olie. We beloven dat je daarna nooit meer iets anders wilt! ;-)

Share information about your brand with your customers. Describe a product, make announcements, or welcome customers to your store.